Priser i: 
På svenska In English

Dekorera en anteckningsbok

Ibland är inte anteckningsböcker så roliga, men det är lätt att ändra på.

En förvandlad anteckningsbok

Min bok är i A5-format och helt vit. Är den inte vit kan du måla pärmarna med Gesso eller vit acrylfärg innan du börjar.

Öppna en spiralrygg
Jag började med att försiktigt bryta upp spiralen i ryggen så att jag kunde lossa pärmarna. Låt sidorna sitta kvar i spiralen och lägg dom åt sidan. Markera på insidan av pärmarna vilken som ska sitta bak och fram och vilken sida som är upp. Skriv en bit in på pärmen, så att du inte täcket anteckningen när du lägger på servetten. Detta underlättar om du har ett servettmotiv som löper åt ett visst håll.

Dela servetten för att få fram mönsterlagret
Välj vilken servett du vill använda och dra försiktigt bort dom två vita lagren så att du bara har ett tunt lager med mönstret på. Till mina pärmar så räckte det med en kaffeservett till varje.

Applicera limmet/lacket
Lägg lite lim/lack i mitten på pärmen (framsidan uppåt). Täck inte hela pärmen, får du kan du få problem med skrynklor när du lägger på servetten. Om du har klippt ut figurer ut servetter och tänker sätta på dom kan du lägga lim på större ytor. Men om du gör som jag här så börja med ett penseldrag i mitten.

Placera servetten och jobba in lacket i ett solmönster
Lägg på din servett och flytta den inte sedan den ligger mot limmet. Se till att du har servetten utanför pärmen, det ska vikas in på baksidan lite senare.
Ta rikligt med lim/lack på penseln och jobba ovanpå servetten i ett solmönster. Du kan dra väldigt försiktigt i servetten för att undvika så mycket veck. Vecken syns inte mycket när det väl har torkat sedan. Jobba inte hela vägen ut till kanten. Servetten drar ihop sig lite så den kommer inte att ligga slätt hela vägen ut.
Tänk på att servetten suger åt sig limmet/lacket och går lätt sönder både när du drar i den och när du jobbar på den med penseln. Om det skulle gå hål någonstans kan du riva en servett i samma färg och laga hålet med det. Rivna kanter smälter samman mera än klippta kanter.

Klipp till hörnen
Vik kanterna mot baksidan på alla sidor och jobba med lacket tills det är snyggt. För att få snygga kanter är det lättare om servetten är lite blöt från båda håll. Akta så att inte servetten går sönder i vecken när du viker över den. Låt torka tills det är helt torrt.
Skär ut hålen med skalpell
Lägg ett skärunderlag under pärmen och skär ut hålen för spiralen. För att få det snygg är det lättast att skära från båda hållen. Om det är lite löst vid något hål kan du lacka lite till.
Klä andra pärmen på samma sätt som den första och låt båda torka ordentligt.

Snygga till insidan av pärmen
För att få insidan snygg så skär du till enfärgat tjockt papper och klistrar fast. Mät så att hålen lämnas fria så slipper du skära ut dom en gång till.

Sätt ihop din anteckningsbok igen genom att trä på framsidan på spiralen med framsidan uppåt. Trä sedan på baksidan med framsidan nedåt. Nyp ihop spiralen så att inga sidor kan trilla ut och fäll ihop din anteckningsbok igen.

Stämpla ett ord rakt
Ta lite enfärgat papper och stämpla ett ord som du vill ska pryda framsidan. För att få det helt rakt kan du sätta fast en post-it och använda som linje när du stämplar dina bokstäver. Skär ut ditt ord och montera antingen direkt på anteckningsboken eller först på lite mera enfärgat papper så att du får en ram runt ordet.

Till detta pyssel har vi använt:

 
 
 
vid köp över 300 kr (inom Sverige)
vid köp över 1 500 kr (inom Europa)